Jumaat, 16 Disember 2016

(F) UMNO KELANTAN PUN TIDAK PECAH LIUR !!!


1. UMNO Kelantan pun tidak pecah liur nak bersatu dengan PAS selama mana PAS masih lagi menebal dengan I'ttiqad (yakin qalbu) yang dilaknati Allah "al-Yahud-Haadu" - Syirik (yusyrik : tusyrik billaahi) terhadap hak-hak mutlak zat Allah - Non Muslim.


" PUNCA SEGALA KEROSAKAN DIMUKA BUMI ALLAH "
" PUNCA SEGALA KEROSAKAN SESAMA MANUSIA "
" PUNCA SEGALA KEROSAKAN SESAMA SENDIRI "
" PUNCA SEGALA KEROSAKAN SESAMA BANGSA "

2. Bermulanya Syirik (khafi : khafi - samar2 : kecil) adalah dengan I'ttiqad Ujub, Riya', Sum'ah, Takabbur dalam perkara Agama : Ketuhanan yang Empat dalam Dua pasangan dengan Dua Pokok : "ad-deen" (Agama - rububiyyah : perihal zat Allah maha Esa wajib wujud hanya Satu - Ahadun yang tidak boleh di Murtadkan) yang mewajibkan "al-Islam" (Islam - uluhiyyah : perihal hak-hak mutlak zat Allah yang tidak boleh di Syirikkan) serta Dua Furu' (branch) baginga, Yaitu; "al-Iman" (Aqidah) mewajibkan "al-Ilmu" (Syariah:Fiqh) dengan semua cabang ilmu bacaanya...
... kemudian zahir dengan cara, sifat, kata-kata, perbuatan Syirik qalbi : jalli (terang2 : besar) "taksub : memuja berhala manusia : penditanya, memuja diri sendiri, membersih & menyucikan serta menghapuskan dosa diri sendiri, kaum, puak, jemaah, partinya.

2.(a). Rasulullah bersabda ;
إِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لاَ يَقْبَلُ مِنَ الْعَمَلِ إِلاَّ مَا كَانَ لَهُ خَالِصًا وَابْتُغِيَ بِهِ وَجْهُهُ
“Sesungguhnya Allah tidak menerima suatu amal perbuatan (ibadah serta amal kebenaran, kebaikan, kebajikan dialam jasad) kecuali yang murni (lillaahi) dan hanya mengharap ridho Allah”. [HR. Abu Dawud dan Nasa’i]

3. Lawan daripada ikhlas : diredhai VS syirik dilaknati Allah adalah menjadikan bagi (zat & hak-hak mutlak zat) Allah tandingan/sekutu di dalam beribadah, atau beribadah kepada Allah tetapi juga kepada selain-Nya). Contohnya : riya’ (memperlihatkan amalan pada orang lain), sum’ah (memperdengarkan suatu amalan pada orang lain), ataupun ujub (berbangga diri dengan amalannya). Kesemuanya itu adalah syirik yang harus dijauhi oleh seorang hamba agar ibadahnya itu diterima oleh Allah .

3.(a). Sebagaimana sabda Nabi Muhammad shallallahu alaihi wasallam:
إِنَّ أَخْوَفَ مَا أَخَافُ عَلَيْكُمُ الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ قَالُوا وَمَا الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ الرِّيَاءُ
“Sesungguhnya sesuatu yang paling aku takutkan terjadi pada kalian adalah syrik kecil”, para sahabat bertanya : “Wahai Rasulullah, apa itu syirik kecil ? Rasulullah menjawab : “Riya’”. [HR. Ahmad]

3.(b). A048
A048
Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan (zat & hak-hak mutlak zat) Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.
(An-Nisaa' 4:48)

3.(c). A049
A049
Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang membersihkan (memuja : taksub, memuji, menyucikan) diri sendiri? (kaum, puak, jemaah, partinya, padahal perkara itu bukan hak manusia) bahkan Allah jualah yang berhak membersihkan (memuja, memuji, membersih & menyucikan) sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya); dan mereka pula tidak akan dianiaya (atau dikurangkan balasan mereka) sedikitpun.
(An-Nisaa' 4:49)

3.(d). A050
A050
Lihatlah (wahai Muhammad) betapa beraninya mereka mengada-adakan (berkata-kata) perkara-perkara dusta terhadap (zat & hak-hak mutlak zat) Allah? Dan cukuplah perbuatan itu menjadi dosa yang terang nyata.
(An-Nisaa' 4:50)

3.(e). A051
A051
Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang telah diberikan sebahagian dari Kitab (Taurat)? Mereka percaya kepada benda-benda yang disembah yang lain dari Allah, dan kepada Taghut (al-jinne kuffar, iblis, syaitan, berhala, berhala manusia), dan mereka pula berkata-kata kepada orang-orang kafir (kaum musyrik di Makkah) bahawa mereka (kaum musyrik - berhala itu) lebih betul jalan agamanya daripada orang-orang yang beriman (kepada Nabi Muhammad s.a.w).
(An-Nisaa' 4:51)

3.(f). A052
A052
(Kaum yang telah diresapi I'ttiqad (yakin qalbu - al-Yahud:Haadu - Yahudi yang demikian sikapnya) mereka itulah orang-orang yang dilaknat oleh Allah; dan sesiapa yang dilaknat oleh Allah, maka engkau tidak sekali-kali akan mendapati sesiapa pun yang boleh menolongnya.
(An-Nisaa' 4:52)

3.(g). A053
A053
Patutkah ada bagi mereka (kaum yang telah diresapi I'ttiqad (yakin qalbu yang dilaknati Allah - al-Yahud:haadu -Yahudi itu) sesuatu bahagian dari kekuasaan memerintah? (Tidak, bahkan kalau ada) maka sudah tentu mereka tidak akan memberikan sedikitpun kebaikan kepada manusia.
(An-Nisaa' 4:53)
///
Ab Sheikh Yunan.

Tiada ulasan:

GUNA AGAMA SEBAGAI WADAH POLITIK MEMANG BINASAKAN UMAT DAN BINASAKAN AGAMA.

Sabda Nabi saw.. ﻭَﻳْﻞٌ ِﻷُﻣَّﺘِﻲْ ﻣِﻦْ ﻋُﻠَﻤَﺎﺀِ ﺍﻟﺴُّﻮْﺀِ ﻳَِﺘَّﺨِﺬُﻭْﻥَ ﻫَﺬَﺍ ﺍﻟْﻌِﻠْﻢَ ﺗِﺠَﺎﺭَﺓً ﻳَﺒِﻴْﻌُﻮْﻧَﻬَﺎ ﻣِﻦْ ﺃُﻣَﺮَﺍﺀِ ﺯَﻣ...