Jumaat, 16 Disember 2016

(F) SIAPA PAS DISISI ALLAH (al-Quran) ?


SIAPA PAS DISISI ALLAH (al-Quran) ?

1. PAS KUPUR (niat - tanpa lillaahi) dalam perkara Agama (ad-deen-rububiyyah : zat Allah yang tidak boleh di Murtadkan), Islam (al-Islam-uluhiyyah : hak-hak mutlak zat Allah yang tidak boleh di Syirikkan) - ghaib qalbu serta Furuq (cabang) baginya, yaitu - Aqidah (al-Iman) - Syariah-Fiqh (al-Ilmu) - ghaib akal dari semua cabang ilmu bacaan (Iqra' bismirabbikallazie khalaq) al-Quran, apabila berniat... (belum baca lagi) ...untuk membacakan ayat-ayat Allah (al-Quran) bukan semata-mata kerana Allah - Lillaahi, sebalikNya kerana parti : politik (jawatan, pangkat, kuasa, popularity, nama, gelar, kekayaan duniawi), maka putus lah hubungan dengan Allah serta terlindung dari rahmat Allah, maka jauh lagi lah dari redha Allah (al-Islam)

A095
1.(a). Dan janganlah kamu jadikan pesanan-pesanan dan perintah (surohan & larangan) Allah sebagai modal (alat, bahan, modal, tukaran) untuk mendapat keuntungan dunia (politik - jawatan, pangkat, kuasa, popularity, nama, gelar, kekayaan) yang sedikit (faedahnya disisi Allah); sesugguhnya apa yang ada di sisi Allah (dari balasan yang baik kerana memberlakukanya semata-mata kerana Allah - lillaahi), itulah sahaja yang lebih baik bagi kamu, kalaulah kamu mengetahui.
(Al-Nahl 16:95) | 

2. PAS KAPIR - engkar larangan Allah (al-Quran) setelah niat yang KUPUR itu dilaksanakan dengan cara, sifat, kata-kata, perbuatan anggota jasad sejak pulohan tahun dahulu lagi.

A041
2.(a). Dan berimanlah (percaya) kamu dengan apa yang Aku turunkan (Al-Quran) yang mengesahkan benarnya al-Kitab (Taurat : Injiel juga tidak terkecuali al-Quran) yang ada pada kamu (selama mana kamu tidak selewengkan), dan janganlah kamu menjadi orang-orang yang mula-mula kafir (engkar) akan dia (Allah : al-Quran); dan janganlah pula kamu menjadikan ayat-ayatKu (sebagai harga, tukaran, gadaian, modal, bahan, alat untuk) membeli kelebihan-kelebihan (duniawi : politik - jawatan, pangkat, nama, popularity, gelar, kekayaan) yang sedikit faedahnya (disisi Allah); dan kepada Akulah sahaja hendaklah kamu bertaqwa.
(Al-Baqarah 2:41

3. PAS SESAT petunjuk Allah (al-Quran) apabila berulang-ulang engkar (kafir) larangan Allah (al-Quran) : KAPIR demi KAPIR demi KAPIR dan demi KAPIR sejak pulohan tahun @ sejak PAS mula ditubohkan Sept 1951, hingga berlaku kerosakan hubungan sesama manusia : perbalahan, kecederaan, kematian - putus hubungan silaturrahim. juga putus hubungan manusia dengan Allah (penyebab orang lain berlaku Syirik & Murtad) terbahagi kepada Dua golongan - Pasik (syaitan manusia) & Munafik (iblis manusia).

A159
3.(a). Bahawasanya orang-orang yang mencerai-beraikan (kerana @ alasan) agama (ad-deen : tauhid zat Allah & al-Islam : I'ttiqad yang diredhai Allah terhadap hak-hak mutlaknya serta furuq) mereka (dengan menciptakan : takwilan penyebab) perselisihan-perselisihan yang berdasarkan hawa nafsu duniawi - pilitik : jawatan, pangkat, nama, popularity, gelar, kekayaan), dan mereka menjadi berpuak-puak, tiadalah engkau terkait sedikitpun dalam (perbuatan) mereka. Sesungguhnya perkara (perbuatan) mereka hanya terserah kepada Allah. Kemudian Ia akan menerangkan kepada mereka (pada hari kiamat kelak), apa yang telah mereka lakukan (dan membalasnya).
(Al-An'aam 6:159) 

3.(b). Pasik - "perosak hubungan manusia sesama manusia n sesama sendiri @ Syaitan yang menyerupai manusia, kerana hanya Syaitan yang sentiasa menghasut untuk merosakkan hubungan manusia sesama manusia.

3.(c). Munafik - "perosak hubungan manusia dengan Allah @ penyebab orang lain yang dhaif dalam perkara Agama : Ketuhanan n Furuq jadi  Syirik n Murtad @ Iblis yang menyerupai manusia yang merosakkan hubungan manusia dengan Allah. golongan Munfik juga adalah golongan Sesat menghampiri Syirik.

4. PAS SYIRIK terhadap hak-hak mutlak zat Allah (merampas, mendahului, sekutui serta diadakan tandingan & bandingan bagi hak-hak mutlak (zat) Allah.

4.(a). BermulaNya Syirik khafi (samar : kecil - alam niat) dengan I'ttiqad (yakin qakbu) Riya', Ujub, Sum'ah, Takabbur... kemudian zahir dengan cara, sifat, kata-kata, perbuatan merampas, mendahului, sekutui serta diadakan tandingan & bandingan bagi hak-hak mutlak (zat) Allah... "taksub : memuja diri sendiri/taksub kepada berhala manusia berkupiah-serban, berjubah & berjanggut - Padahal taksub semata-mata kepada Allah), Memuji diri sendiri : memuji berlebihan - bodek, Padahal segala pujian hanya bagi Allah, Membersih, menyucikan serta menghapuskan dosa diri sendiri, keturunan, kaum, puak, jemaah, partiNya... padahal tidak ada sesiapa pun yang berhak @ berkuasa untuk membersih & menyucikan dri aib/dosa serta maksiat/kejahatan diri melainkan Allah.

Rasulullah r bersabda :

 إِنَّ أَخْوَفَ مَا أَخَافُ عَلَيْكُمُ الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ قَالُوا وَمَا الشِّرْكُ اْلأَصْغَرُ يَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ الرِّيَاءُ 

4.(b). SesungguhNya sesuatu yang paling aku takutkan terjadi pada kalian adalah adalah Syirik kecik (khafi - samar-samar); para sahabat bertanya : wahai rasulullah apakah syirik kecil ? Rasulullah menjadaj "Riya" [HR. Ahmad]

إِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ لاَ يَقْبَلُ مِنَ الْعَمَلِ إِلاَّ مَا كَانَ لَهُ خَالِصًا وَابْتُغِيَ بِهِ وَجْهُهُ
 
4.(c). “Sesungguhnya Allah tidak menerima suatu amal perbuatan kecuali yang murni dan hanya mengharap redha Allah”. [HR. Abu Dawud dan Nasa’i]

Lawan daripada" ikhlas - redho" adalah "syirik - laknat" (menjadikan bagi hak2 mutlak Allah tandingan/sekutu di dalam beribadah, atau beribadah kepada Allah tetapi juga kepada selain-Nya). Contohnya : riya’ (memperlihatkan amalan pada orang lain), sum’ah (memperdengarkan suatu amalan pada orang lain), ataupun ujub (berbangga diri dengan amalannya). Kesemuanya itu adalah syirik yang harus dijauhi oleh seorang hamba agar ibadahnya itu diterima oleh Allah 

4.(d). Adalah amat jelas pemimpin, lebai kelaghoh & ahli taksub (bukan ahli biasa) PAS telah berI'ttiqad (yakin qalbu > akal) syirik (merampas, mendahului, sekutui serta diadakan tandingan & bandingan bagi hak-hak mutlak Allah) yang dilaknati Allah, Maka gugur lah I'ttiqad - niat (yakin qalbu) & amal (cara, sifat, kata-kata, perbuatan) yang DIREDHOI Allah - golongan "al-Islam - Islam" berpindah/bertukar menjadi golongan yang berI'ttiqad yang DILAKNATI Allah (kerana melakukan syirik...Riya', menunjuk-nunjuk) - Golongan "alYahud - Yahudi".- Non Muslim & Muslimah.

A047
4.(e). Wahai orang-orang yang telah diberikan Kitab (Zabur : Taurat : Injiel & tidak terkecuali al-Quran), berimanlah kamu dengan apa yang telah Kami turunkan (Al-Quran), yang mengesahkan Kitab-Kitab (Zabur : Taurat : Injiel & tidak terkecuali al-Quran) yang ada pada kamu (selama mana kamu tidak selewengkan serta salah gunakan - bukan semata-mata kerana Allah : Lillaahi), sebelum Kami menyeksa dengan menghapuskan bentuk muka kamu (sehingga berubah menjadi rata - tidak bermulut, berhidung dan bermata), lalu Kami menjadikannya sama seperti rupa sebelah belakangnya, atau Kami melaknatkan mereka sebagaimana Kami telah melaknatkan orang-orang (salah satu dari kaum mereka - Yahudi sebelum kamu) yang melanggar larangan bekerja pada hari Sabtu. Dan (ingatlah) perintah Allah itu tetap berlaku.
(An-Nisaa' 4:47)

A048
4.(f). Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik (terhadap hak-hak mutlak zat Allah dengan "cara, sifat, kata-kata, perbuatan) mempersekutukanNya (dengan sesuatu apa jua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan (merampas : mendahului serta diadakana tandingan & bandingan bagi hak-hak mutlak zat) Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.
(An-Nisaa' 4:48)

A049
4.(g). Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang membersihkan (memuja, memuji, menyucikan & menghapuskan dosa) diri sendiri? (kaum, puak, jemaah, partinya, padahal perkara itu bukan hak / kekuasaan manusia) bahkan Allah jualah yang berhak membersihkan (memuja,memuji, menyucikan & menghapuskan dosa) sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya); dan mereka pula tidak akan dianiaya (atau dikurangkan balasan mereka) sedikitpun.
(An-Nisaa' 4:49)

A050
4.(h). Lihatlah (wahai Muhammad) betapa beraninya mereka mengada-adakan (berkata-kata) perkara-perkara dusta terhadap (hak-hak mutlak zat) Allah? Dan cukuplah perbuatan itu menjadi dosa yang terang nyata.
(An-Nisaa' 4:50)
  
A051
(4.(i). Tidakkah engkau perhatikan (dan merasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang telah diberikan sebahagian dari Kitab (Taurat)? Mereka percaya kepada benda-benda yang disembah yang lain dari Allah, dan kepada Taghut (berhala manusia, jinn kuffar, syaitan, iblis, berhala), dan mereka pula berkata kepada orang-orang kafir (mulhid - kaum musyrik (berhala) di Makkah) bahawa mereka (kaum musyrik (berhala) itu) lebih betul jalan agama (tauhid & i'ttiqad) nya daripada orang-orang yang beriman (kepada Nabi Muhammad s.a.w).
(An-Nisaa' 4:51) 

A006
4.(j). Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai orang-orang Yahudi (yang beri'ttiqad syirik dilaknati Allah) "Haadu", kalau kamu anggap bahawa kamulah sahaja orang-orang yang dikasihi Allah tidak termasuk umat-umat manusia yang lain, maka bercita-citalah hendakkan mati (dengan meminta (munajat) kepada Allah supaya kamu dimatikan sekarang juga), jika betul kamu orang-orang yang benar!"
(Al-Jumu'ah 62:6 


buat apa hidup lebih lama, kalau sudah layak masuk syurga - karang tergelincir... maka neraka lah jawabNya... kan kan kan !!!

A007
4.(k). Dan (sudah tentu) mereka tidak akan bercita-cita hendakkan mati itu selama-lamanya, dengan sebab dosa-dosa (syirik terhadap hak-hak mutlak zat Allah) yang mereka telah lakukan; dan Allah sentiasa mengetahui akan orang-orang yang zalim itu.
(Al-Jumu'ah 62:7)
5. ADAKAH PAS BELUM MURTAD (yartadda : yartadid mingkum undeeneh) - berpaling tadah dari tauhidkan zat Allah maha Esa wajib wujud hanya Satu - Ahadun, Wahidun...belum zahir cara, sifat, kata-kata, perbuatan :
... berbilang-bilang tauhid (pluralisme),
... kesamarataan tauhid (libralisme) > Mulhid : Atheis (komunisme)?
Apakah zat Allah itu boleh disamakan dengan God : Gott : Elohim : Yahweh : Kurios : Teos : Yesus : Gusti n lain2Nya ???

Note :
apa lagi yang PAS ada untuk dibawa menemui Allah setelah tamat anugerah hidup ini - goll (go to hell) ???
///
Ab Sheikh Yunan.

3 ulasan:

Ab Sheikh Yunan berkata...

3853/5000
(F26) Who PAS in the sight of Allah (the Quran)?

Who PAS in the sight of Allah (the Quran)?

1. PAS Kufr (intent - without lillaahi) in matters of religion (ad-deen-rububiyyah: God substances that should not be offended), Islam (al-Islam-uluhiyyah: inalienable rights of Allah that can not be in Shirk) - Invisible hearts and Furu '(branches) for him, that is - creed (al-Iman) - Syariah-Fiqh (al-knowledge) - supernatural sense of all disciplines of reading (Iqra' bismirabbikallazie khalaq) the Quran, when intend ... (have not read it) ... to read the verses of Allah (the Quran) is not solely because of Allah - lillaahi, but because the party: political (position, rank, power, popularity, name, title, worldly wealth), then broken relationship with God and is insulated from the grace of God, it is far more than the pleasure of Allah (al-Islam)

095
1. (a). And do not take your orders and order (the messenger and gifts) of Allah, as capital (tools, materials, capital, currency) gain (political - office, rank, power, popularity, name, title, wealth) a little ( benefits with Allah); Indeed, what is with Allah (of good reply because memberlakukanya simply because Allah - lillaahi), that's only better for you, if you but knew.
(Al-Nahl 16:95) |

2. PAS Kafir - refusal of Allah (the Quran) after it conducted deny faith in a way, nature, words, deeds member body since the twentieth year ago.

A041
2. (a). And believe (believe) in what I have sent down (the Quran), verifying that the Scripture (Torah: Injiel also not spared the Quran) which is with you (as long as you do not perverted), and be not -people who first reject (rejects) him (Allah al-Quran); nor are you My Signs (as price, exchange, mortgage, capital, materials, equipment for) purchasing advantages (worldly politics - office, rank, name, popularity, title, wealth) that a little benefit (with Allah ); and I shall not fear.
(Al-Baqarah 2:41)

3. PAS lost the guidance of Allah (the Quran) when repeated disobedience (unbelievers) prohibitions of Allah (the Quran): Tapir by infidels for infidels and the Gentiles from the twentieth year since soon began @ ditubohkan Sept 1951, to apply damage relations fellow humans: disputes, injury, death - break ties. also break the human relationship with Allah (Shirk occurs causing others & Apostasy) are divided into two groups - Pasik (evil men) and Hypocrisy (human evil).

159
3. (a). Those of the scatters (with reason) religion (ad-deen: unity of Allah and al-Islam: I'ttiqad (certain heart) which bear witness to the absolute rights and Furu '- branch: aAqidah - Sharia -Fiqh) them (to create: the interpretation of the causes) disputes based on lust - pilitik: office, rank, name, popularity, title, wealth), and they became tribes, thou hast no part at all in (the act) them. Surely the (deeds) their affair is with Allah. Then he will tell them (on the Day of Resurrection), what they have done (and reward).
(Al-An'aam 6: 159)

3. (b). Wicked - "pests human relations among people n each @ Satan that resemble humans, as only Satan who always incite to damage human relations among people.

3. (c). Hypocrisy - "pest man's relationship with God @ cause others who are weak in the matter of religious belief and Furuq (branches) so polytheism and apostasy @ Devil humanoid destructive human relationship with God. Hypocrites also is close to the Perverted Shirk.

Ab Sheikh Yunan berkata...

3403/5000
4. PAS Shirk to absolute rights of God (seize, lead, and held rival allies & comparative absolute rights (of) Allah.

4. (a). Shirk onset silent (cryptic: small - the intention) to I'ttiqad (sure qakbu) Riya ', Ujub, sum'ah, takabbur ... then outwardly in a way, the nature, the words, the act of seizing, lead, and associate held rival and likeness of absolute rights (substance) of God ... "obsessed: adore yourself / obsessed with human idols berkupiah-turban, robed and bearded - Though obsessed solely to Allah), praise yourself: excessive praise - flatter, but praise be to Allah, cleanse, cleanse and rid themselves of sin, descent, race, tribe, church, that means ... but no one has the right @ authorities to cleanse and purify dri disgrace / sin and salvation / evil but God himself.

The Prophet r said:
إن أخوف ما أخاف عليكم الشرك الأصغر قالوا وما الشرك الأصغر يا رسول الله قال الرياء
4. (b). Surely, something I feared most happened to you is a small Shirk (khafi - vague); The Companions asked: O Messenger of Allah is minor shirk? Messenger menjadaj "Riya" [HR. Ahmad]
إن الله عز و جل لا يقبل من العمل إلا ما كان له خالصا وابتغي به وجهه

4. (c). "Allah does not accept deeds except that a pure and just hope for the pleasure of Allah." [HR. Abu Dawud and Nasa'i]

Opponents of "sincere - redho" is "shirk - Curse" (made for God's absolute hak2 rival / ally in worship, or worship of God but also to other than Him). For example: riya '(the practice to others), sum'ah (mock practice in others), or ujub (pride with legalization). All of it is pleasing to be shunned by a servant to worship was acceptable to God

4. (d). It is clearly the leader, lebai kelaghoh & expert obsessed (not regular members) PAS has berI'ttiqad (certain heart> sense) shirk (seize, lead, and held rival allies and likeness of God's absolute rights) are cursed by Allah, then autumn is I'ttiqad - intention (certain heart) and charity (way, nature, words, deeds) which pleases God - the "al-Islam - Islam" move / turn those I'ttiqad (heart believe) that cursed by Allah (for committing shirk ... Riya ', pointing) - The "alYahud - Jewish" .- Non Muslim and muslimah.

047
4. (e). O people of the Book (the Psalms: Torah: Injiel & no exception Quran), believe in what We have revealed (the Quran), confirming the Scriptures (Psalms: Torah: Injiel & no exception Quran) which is with you (as long as you do not perverted and misused - not merely because God lillaahi), before We alter faces then (turn them on - no mouth, nose and eyes), and We make it as a way behind his back, or We curse them as We cursed the people (one of their people - Jews before you) who violate the ban to work on Saturdays. And (remember) Allah's command must be fulfilled.
(An-Nisaa '4:47)

Ab Sheikh Yunan berkata...

3188/5000
4. (f). Surely Allah does not forgive Shirk (the inalienable rights of God "way, nature, words, actions) associated (whatever), and forgives what is besides that to whomsoever He wills (according to the rules Sharia). and those who ascribe partners (seize: diadakana ahead and stay and likeness for the inalienable rights of) Allah (for something else), then he has committed a great sin.
(An-Nisaa '4:48)

049
4. (g). Have you not seen (and felt strangely O Muhammad) to those who are clean (worship, praise, cleanse & eliminate them) yourself? (Race, tribe, church, party, though it was not the right / power of man) even Allah has cleaned (worship, praise, cleanse & eliminate them) whom (according to Sharia rules); and they will not be wronged (or reduced their shows) the least.
(An-Nisaa '4:49)

A050
4. (h). Behold (O Muhammad), how they ascribe (to speak) a lie against (the absolute rights of) Allah? And sufficient is that as a manifest sin.
(An-Nisaa '4:50)

A051
(4. (i). Have you not seen (and felt strangely O Muhammad) to those who were given a portion of the Book (Jews)? They believe in things that are worshiped instead of Allah, and the Shaitan (human idols , jinn kuffar, devils, demons, gods), and they say to those who disbelieve (mulhid - idolaters (pagan) in Mecca) that they (the idolaters (pagan) it) is more properly a religion (faith & i ' ttiqad) is from people who believe (to the Prophet).
(An-Nisaa '4:51)

A006
4. (j). Say (O Muhammad): "O Jews (who beri'ttiqad shirk cursed by Allah)" Haadu ", if you claim that you are the beloved of God does not include people of other human beings, then aspire want to die (to ask (beg) to Allah, that you turned off now), if ye are truthful! "
(Al-Jumu'ah 62: 6

why live longer, if it were feasible to heaven - will slip ... then hell is the answer ... huh huh huh !!!

A007
4. (k). And (of course) they will not wish for death for ever, with sins (idolatry of absolute rights of God) they have done; and Allah is Aware of evil-doers.
(Al-Jumu'ah 62: 7)
5. DO NOT PAS apostates (yartadda: yartadid mingkum undeeneh) - defected from the Tawheed of Allah Almighty shall exist only one - Ahadun, Wahidun ... not apparent how, nature, words, deeds:
... Multiplicity of monotheism (pluralism),
... Equality faith (liberalism)> Mulhid: Atheism (Communism)?
Is the substance of God may be likened to God: Gott: Elohim: Yahweh: Kurios: Teos: Jesus: God n lain2nya ???

Note:
PAS what else is there to meet Allah brought after the expiration of the grace of life - Goll (go to hell) ???
///
Ab Sheikh Yunan.

DOSA SYIRIK LEBIH BERAT DARI RASUAH, ZINA, MINUM ARAK, MAKAN BABI.

DOSA SYIRIK ( yusyrik : tusyrik billaahi ) TERHADAP ZAT & HAK-HAK MUTLAK ZAT ALLAH, LEBIH BERAT DARI DOSA RASUAH, ZINA, MINUM ARAK &a...